מזיקים ומחלות בצמחי פירות יער.
המזיק העיקרי באוכמניות הינו- תריפס:
חרק קטן מוארך שנהנה מאכילת קודקודי הצימוח של האוכמניות ובכך עוצר ופוגע הצימוח התקין. כדאי לזהות אם יש לנו תריפס על השיח לפני שנגרם נזק משמעותי. בעונת הצימוח מאי-אוקטובר נשים לב אם השיח הפסיק לגדול או פשוט נעבור מידי פעם וננער את קודקודי הצימוח, החלק העליון של הענפים, מעל מסך כבוי של טלפון או משטח כהה שחור אחר ונראה אם אנחנו רואים את המזיק. לאחר שמצאנו את המזיק כדאי לטפל בעזרת ריסוס סבון טבעי + שמן ונמשיך לבדוק ולטפל עד שהצימוח יחזור ולא נראה אותם יותר. לחצו על הקישור הזה על מנת ללמוד איך לבדוק אם יש תריפס על שיח האוכמניות שלכם.
מזיק נוסף שממש לא בטוח שיבקר את שיח האוכמניות שלכם אבל כדאי להכיר- ציקדה ירוקה.
חרק ירוק וזריז זה אוהב למצוץ את העלים ותוך כך להעביר וירוסים או זיהומים אחרים שגורמים לחסימות בצינורות ההובלה של הצמח. החסינות מונעות העברה תקינה של מים וסוכרים והתסמינים שנראה הת בין היתר כלורוזה (איבוד הצבע הירוק של העלה), התייבשות בקצה העלה או התקפלות של העלים פנימה. הדרך הטובה ביותר לניטור ציקדה ירוקה הוא שימוש במדבקות לכידה צהובות שניתן לרכוש במחסני גינון או ברשתות עשה זאת בעצמך.
המזיק שנראה לפעמים על הגבעולים הוא כנימות עלה. חרק זה מוצץ את אברי הצמח השונים בדמה לציקדה אך כמעט ולא עושה נזק אלא במקרה של הזנחה ממושכת. לרוב נבחין בו כאשר כמה פרטים בגדלים שונים מתקבצים על הקודקוד של הגבעול כמו בתמונה. הטיפול יהיה הסרה פיזית של המזיק על ידי שטיפה בלחץ מים גבוה למשל או ניגוב במטלית להסרתם מהצמח. לא פעם נמלים הם הסיבה להופעת כנימות עלים מכוון שהן "מגדלות" אותן לטובת טל דבש, כך שאם אתם רואים גם נמלים מסתובבות על הצמח או בסביבתו כדאי לטפל בנמלים על ידי שימוש המזרק פיתיון ייעודי או פיזור גרגירים להדברתם וכך למנוע את החזרה של כנימות העלה.
המזיק העיקרי בפטל הינו אקרית הקורים (spider mites).